15.05.2015

Esineiden Internet paljastaa lämpötilaerot rakennuksessa

Teknologiakeskus Ketek Oy:n alaisuudessa toimiva Kokkolanseudun Energiatoimisto hyödyntää Esineiden Internet palvelua toteuttaessaan energiakatselmuksia ja muita energiatehokkuuteen liittyviä selvityksiä. Lämpötilaselvitysten tekeminen on ollut aikaisemmin työlästä koska seurantapisteitä voi olla jopa kymmeniä. Miten kerätä useiden kohteiden lämpötiloja jatkuvasti? “Satuimme huomaamaan uuden, Oulussa kehitetyn IoLiving palvelun ja päätimme kokeilla”, kertoo vanhempi asiantuntija Pekka Erkkilä. Kokeilu sujui loistavasti. Isoja investointeja ei tarvittu, koska tavallista Android-puhelinta pystyi käyttämään tiedon välitykseen lämpötilasensoreilta nettiin. Lämpötilasensorit kiinnitettiin seurantakohteisiin. Ne tallettavat lämpötilan 10 minuutin välein ja kun puhelin on läheisyydessä, siirtää se mittaukset nettiin. Tietoja analysoidaan nettiselaimella.

Kokeilu osoitti, että sensoreilla saatiin vaivattomasti kerättyä esimerkiksi useamman teollisuushallin ja toimistorakennuksen sisälämpötilat koko työviikon ajalta. Kun samaan aikaan kerättiin myös ulkolämpötilaa ja lämmitysjärjestelmien meno- ja paluuveden lämpötiloja, saatiin eri rakennusten ja niiden osien lämmityksien toiminta varsin kattavasti selvitettyä. Tuloksista oli helposti havaittavissa esimerkiksi lämmönsäätimien toiminta sekä yö- ja viikonloppupudotusten ohjelmoinnit ja toimintojen mahdolliset puutteet tai virheellisyydet. Potentiaaliset energiansäästökohteet pystyttiin havaitsemaan helposti. Pientalossa vastaavat asiat pystyttiin selvittämään vain muutamalla sopivasti sijoitetulla sensorilla.

“Tämä oli uudelle palvelullemme jännä koetinkivi”, sanoo Toimitusjohtaja Matti Verkasalo, IoLiving. Pystyykö yksi Android-puhelin hoitamaan samanaikaisesti 20 sensorin nettiyhteydet? “Onneksi IoT Catcher tekniikkamme on immuuni häiriöille”, huokaisee Verkasalo. “Olemme varautuneet siihen että palvelun on toimittava kaikissa tilanteissa eikä dataa katoa missään tilanteessa”. Kiitämme Ketekin innovatiivisuutta löytää palvelullemme jälleen uusi käytännön sovellus.

Kuvateksti: Pientalon energiaa säästyi 8 tunnin ajalta kun patteriveden lämpötilaa (ylempi käyrä) laskettiin yön ajaksi. Huonelämpötilä laski vain n. 2 astetta.

Lisätietoja:

Pekka Erkkilä, Kokkolanseudun Energiatoimisto, +358 44 725 0231

Matti Verkasalo, IoLiving, +358 40 8215546, www.ioliving.com