Helpot vinkit marjojen pakastamiseen
18.08.2020

Helpot vinkit marjojen pakastamiseen

Tänä vuonna Suomessa on ollut hyvä marjasato niin pihoilla, puutarhoissa kuin metsissäkin. Jotta marjojen maut ja vitamiinit säilyvät mahdollisimman pitkään, on marjat hyvä pakastaa tuoreeltaan. Tässä muutamia vinkkejä miten pakastat marjat oikein.

Jäähdytä marjat ensin jääkaapissa

Kun olet perannut marjat rasioihin, on pakasterasiat hyvä ensin jäähdyttää jääkaapissa, jotta pakastimeen ei laiteta liian lämpimiä tuotteita. Muutoin on vaarana, että lämmin rasia alkaa lämmittää vieressä olevia pakasteita, jolloin niiden säilyvyys heikkenee.

Älä pakasta liikaa kerralla

Kun pakastimeen laitetaan useita rasioita uusia marjoja, ne nostavat hetkessä koko pakastimen lämpötilaa. Voi mennä puolikin vuorokautta ennen kuin pakastin saavuttaa uudelleen optimaalisen lämpötilansa. Kannattaa siis pakastaa pienempiä eriä ja lisätä uusia eriä korkeintaan kaksi kertaa vuorokauden aikana. Mikäli pakastat enemmän kerralla, kannattaa käyttää useista pakastimista löytyvää ”pikapakastus” toimintoa, joka nostaa hetkellisesti pakastimen tehokkuutta.

Pakastimen lämpötilan nousu, kun pakastetaan pieniä määriä kerrallaan.

Valitse rasioiden koko oikein

Kannattaa suosia pakasterasioita, joiden koko vastaa kerralla käytettävää tarvetta. Marjat suositellaan käytettäväksi pian sulattamisen jälkeen, joten liian isot rasiat voivat johtaa turhaan ruokahävikkiin. Pienet rasiat myös edesauttavat nopeampaa jäätymistä ja sulamista.

Kannattaako sokeria lisätä?

Jos marjat tulevat käyttöön vasta kuukausien päästä, voi marjojen päälle ripauttaa sokeria 1-3 ruokalusikallista litraa kohti. Sokeri auttaa säilyttämään marjojen rakenteen ja maun.

Kannet tiiviisti kiinni

Tarkista, että kannet ovat tiiviisti kiinni. Nykyaikaiset pakastimet ovat yleensä itsesulattavia, minkä takia huonosti kiinni olevista rasioista katoaa kuukausien aikana kosteutta ja marjat kuivuvat.

Nautitaan kesän mauista pidempään!

Ratkaisut ammattikeittiöille
Tutustu millaisia ratkaisuja meiltä löytyy ammatikkeittiöiden omavalvontaan.