Oulussa testattiin päiväkotien sisäilmaa
20.05.2020

Sisäilman mittaukset Oulun päiväkodeissa

Uuden teknologian hyödyntämistä selvitettiin kansalliseen City-IoT hankkeeseen liittyvässä testissä. Yhdeksän kuukauden ajan seurattiin paine-eroja ja sisäilman laatua kolmessa Oulun kaupungin päiväkodissa. Selvityksessä pystyttiin todentamaan uuteen teknologiaan pohjautuvan ratkaisun hyödyt. Esineiden Internet helpottaa asennusta ja tekee ratkaisusta myös edullisen käyttää.

Kussakin päiväkodissa seurattiin paineroa, lämpötilaa ja kosteutta kolmesta eri puolella kiinteistöä sijaitsevasta huoneesta. Laitteiston asennus ja käyttöönotto kesti kaksi tuntia. Asennus on siten oleellisesti nopeampaa, kuin perinteisen kiinteistöautomaation asennus. Asennusta nopeuttaa uuden NB-IoT mobiiliteknologian käyttö. Mittaustiedot siirtyvät automaattisesti nettiin ilman, että käyttäjän tarvitsee itse liittää järjestelmää Internettiin. Mittaustarkkuus oli erittäin hyvä. Antureita ei tarvinnut erikseen kalibroida seurannan aikana.

Laitteiston asennus ja käyttöönotto vei vain kaksi tuntia.

Seurannan aikaan havaittiin miten paine-erot muuttuvat käytön aikana. Myös hiilidioksidipitoisuus vaihtelee. Jatkuvatoimisen sisäilmaseurannan etuna onkin kokonaiskuvan saaminen. Jos mittaukset tehdään vain lyhytaikaisesti (esimerkiksi yhden viikon) ei opita ymmärtämään kiinteistön toimintaa.

Seurannan aikana saatiin kokonaiskuva paine-erojen vaihtelusta.

Rakennusten paine-erojen mittaaminen on tärkeä toimenpide, kun seurataan ilmanvaihdon toimivuutta. Väärin toimiva ilmanvaihto aiheuttaa sisäilmaongelmia ja pitkittyessään rakennusten käyttöiän alenemista. Paine-eron mittaustieto tukee kiinteistönhuollon toimia ja mahdollistaa aikaisen puuttumisen havaittuihin ongelmakohtiin.

Hankkeen aikana ioLiving pystyi varmistamaan järjestelmän teknisen toiminnan sekä viimeistelemään käytettyä teknologiaa. ”Plug&Play” sisäilmasalkku on nyt kaupallisesti saatavilla.

Pyydä tarjous ”Plug&Play” sisäilmasalkusta. Sillä saat seurannan käyttöösi helposti ja kustannustehokkaasti. Sijoitat vain laitteet haluamiisi paikkoihin ja seuranta voi alkaa.

Kysy lisää Matti Verkasalolta, puh. 040 821 5546, matti.verkasalo@ioliving.com